divendres, 19 de novembre del 2010

“La papereta de Solidaritat és un passaport cap a la llibertat”


La Facultat porta ja unes setmanes organitzant actes amb els caps de llista dels principals partits que es presenten a les properes eleccions al Parlament de Catalunya el dia 28 de Novembre. Aquestes conferències es creen amb la finalitat d’apropar els candidats als estudiants i, per suposat, per a conèixer les idees principals de cada partit.
Avui ha tingut lloc a l’auditori de la Facultat de Comunicació Blanquerna la conferència del líder del partit Solidaritat Catalana per a la Independència, Joan Laporta. L’acte ha començat amb la sala plena a les 10:00 del matí i portava com a títol Propostes pel futur de Catalunya. El moderador de l’acte ha estat el periodista i  professor de la casa Toni Aira.
Laporta ha ensetat els seu discurs fent un plantejament al públic: escollir entre una Catalunya com a Comunitat Autònoma de règim comú o bé ser un Estat capdavanter de la Unió Europea. Ha defensat la seva idea d’independència basada en tres blocs fonamental: en raons econòmiques, raons polítiques i raons de cultura i dignitat. Segons Laporta Espanya veu Catalunya com a una “especie del género español” cosa que ha fet que Joan demani dignitat nacional i reconeixement de la llengua i de la cultura catalanes. Seguidament ha plantejat els canvis principals que des del seu projecte es plantegen partint d’un Estat independent. En temes econòmics ha parlat sobre administrar el propis recursos de Catalunya, acabar amb l’espoli fiscal, invertir en infraestructures, en coneixement i en recursos per als emprenedors i eliminar el copagament sanitari. Pel que fa al sector de l’educació ha fet un apunt sobre les beques i ha dit que la població estudiantil catalana representa el 18% de tot Espanya i que només s’endú un 8% de les ajudes del Govern i, que per tant, cal canviar aquesta balança. També ha parlat sobre política energètica i ha remarcat que està en contra de tancar les centrals nuclears, apuntant que és la font d’energia més neta i més rentable però que cal estudiar les energies alternatives. A part de parlar d’economia també ha remarcat la importància de la cultura catalana i dels canvis que són necessaris en el sector turístic, no només basat en “sol i platja” si no que complementar-ho amb cultura i gastronomia. Després d’exposar les seves bases ha parlat sobre els principals partits polítics, com el PSC, CiU o ERC. Sobre aquests Laporta ha dit que si el seu partit obté representació al Parlament demanarà una resposta clara sobre el tema de la independència. Ha afegit que per a declarar-la li calen 68 escons i ha confessat que es tracta d’un projecte molt ambiciós i molt complicat però que té les enquestes a favor i que té una bona acceptació de la població.
Finalment, després del discurs d’uns 35 minuts, i tancant amb un “Visca Catalunya” ha arribat el torn de preguntes. Cal apuntar que al principi de moltes preguntes els alumnes han volgut felicitar a Joan Laporta per la seva labor com a President del Barça. S’han formulat qüestions tan diverses com quina seria la reacció d’Espanya i del reste d’Europa respecte a la independència de Catalunya, quina seria la sensació si Solidaritat no obtingués representació o alguna tan peculiar com la del “nou fitxatge” referit a l’actriu de pornografia Maria Lapiedra. A la primera, Joan ha dit que si Catalunya s’independitzes Espanya seria un nou estat i que, per tant, també hauria de ser acceptat per a la Unió Europea igual que Catalunya. A la segona s’ha mostrat positiu i ha dit que, encara que ha pensat profundament sobre aquest tema, té l’esperança i sobretot té els resultats de les enquestes a favor. I respecte a la darrera pregunta ha dit que li dóna la benvinguda a tot aquell que recolzi la seva proposta, a banda dels delinqüents i dels assassins, i que en cap cas ha fet cap fitxatge, que això només ho ha fet en la seva presidència al Barça.
En tot moment el públic s’ha mostrat molt atent i ha aplaudit més d’un cop a algunes de les seves intervencions. Cal remarcar que, fins ara, ha sigut la conferència amb més afluència de públic i la més llarga amb una duració d’una hora i cinquanta minuts.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada